Crafoords vetenskapsluncher

Crafoords vetenskapsluncher 2018

Minneskultur – exemplet Israel–Palestina

Lisa Strömbom, docent i statsvetenskap, Samhällsvetenskapliga fakulteten

Effekten av fysisk träning, på hjärnan

Tomas Deierborg, docent vid Neuroinflammation, Medicinska fakulteten

Malaria är vanligt i Sverige – hos fåglar

Staffan Bensch, professor i zoologisk ekologi, Naturvetenskapliga fakulteten

Så styr vår arvsmassa utvecklingen av cancer

Kajsa Paulsson, docent vid Klinisk genetik, Medicinska fakulteten

Romerska kvinnor inför rätta. Makt och motstånd i antikens Rom

Lovisa Brännstedt, forskare inom Antikens kultur och samhällsliv, Humanistiska och teologiska fakulteterna

Nya sätt att bota anemi – Hur kan vi få kroppen att bilda fler röda blodkroppar?

Sofie Singbrant, forskare vid Molekylärmedicin, Medicinska fakulteten

Gränsöverskridande samverkan för ökad resiliens

Caroline Wigren Kristoferson och Anna Thomasson. Caroline är docent vid Företagsekonomiska institutionen och Sten K Johnson Center for Entrepreneurship, Ekonomihögskolan. Anna är docent vid Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan

Virus och bakterier. Våra nya hjälpmedel vid reparation av hjärnan

Tomas Björklund, docent vid Molekylär neuromodulering, Medicinska fakulteten

Crafoords vetenskapsluncher 2017

Påverkar kolesterol bröstcancer?

Signe Borgquist, docent i onkologi

Kan glutenintolerans förhindras med probiotika?

Daniel Agardh, docent i pediatrik och barnläkare

Livsstil och sjukdomsrisk - lika för alla?

Isabel Drake, forskare i epidemiologi

Framtidens behandling vid hjärnblödning

Magnus Gram, doktor i medicinsk vetenskap

Crafoords vetenskapsluncher 2016

Matchning av blodgrupper - på liv och död

Jill Storry, docent i experimentell transfusionsmedicin

Från vitlök och chili till nya smärtstillande läkemedel

Edward Högestätt, professor och överläkare i klinisk farmakologi

Varför gör vissa bakterier oss sjuka?

Pontus Nordenfelt, biträdande forskare, infektionsmedicin

Allergisk astma - vad händer i lungorna?

Ellen Tufvesson, docent i experimentell lungmedicin

Crafoords vetenskapsluncher 2015

Hur lever man länge? – Historiska föreställningar och nya perspektiv

Filmad lunchföreläsning från den 11 mars 2015 med Janicke Andersson, fil. dr. i äldre och åldrande.

Mammas muskler, pappas näsa? – Genetiken bakom typ 2 diabetes och träning

Filmad lunchföreläsning från den 8 april 2015 med Ola Hansson, docent i funktionell genomik.

Att leva bra och dö bra

Filmad lunchföreläsning från den 25 mars 2015 med Carl Johan Fürst, professor i palliativ medicin.

Varför ökar typ-2 diabetes risken för demens?

Filmad lunchföreläsning från den 15 april 2015 med Malin Wennström, docent i neurobiologi.

Crafoords vetenskapsluncher 2014

Hur påverkar gener och diet risken för fetma och typ 2-diabetes?

Filmad lunchföreläsning med Marju Orho-Melander från den 12 mars 2014

Framtida behandlingar av typ 2-diabetes

Filmad lunchföreläsning med Anders Rosengren från den 26 mars 2014.

Hur sprider sig cancer?

Filmad lunchföreläsning med Annika Jögi från den 9 april 2014.

När minnet sviktar

Filmad lunchföreläsning om hjärnan vid Alzheimers sjukdom med Elisabet Englund från den 23 april

Crafoords vetenskapsluncher 2013

Hur ska man träna vid artros i knä och höft?

Filmad lunchföreläsning med Eva Ageberg från 6 mars 2013.

Barncancer – hur kan vi förbättra behandlingen?

Filmad lunchföreläsning med Daniel Bexell från 13 mars 2013.

Mat som – eller istället för – medicin?

Filmad lunchföreläsning med Emily Sonestedt från 3 april 2013.

Vem blir sjuk? Om gener, miljö och hjärnsjukdomar

Filmad lunchföreläsning med Maria Swanberg från 10 april 2013.