Sommaren 2020 skyddsstängdes det magnifika ridhuset Crafoordhallen på Flyinge Kungsgård. Ett hårt slag mot både Flyinges kärnverksamhet och de viktiga externa evenemang som riksanläggningen gör möjliga varje år. Tack vare Crafoordska stiftelsen kan det unika ridhuset nu räddas. Under 2022 planeras nypremiär för Crafoordhallen.
Vi är mycket tacksamma för att Crafoordska stiftelsen återigen visar sitt engagemang för Flyinge Kungsgård. Crafoordhallen är oerhört central för vår verksamhet, säger Flyinges VD Christina Rosell.
I juni 2005 invigdes det nya ridhuset på riksanläggningen Flyinge utanför Lund. Den efterlängtade Crafoordhallen har fria mått för ridbanan om 40×80 meter, kan delas av i mindre sektioner och motsvarar tre normala ridhus i den dagliga utbildningsverksamheten. Byggnaden är arkitektoniskt unik och röner stor uppmärksamhet från det att förslaget till utformning vinner arkitekttävlingen till dess den magnifika byggnaden står klar. Stommen av plattor i massivträ möter glasade fasader och ger ljus, rymd och en känsla av att rida utomhus. Tillsammans med Flyinges publika ridhus ger Crafoordhallen unika möjligheter att arrangera stora evenemang. Samtidigt ger hallen helt oöverträffade förutsättningar i utbildningen av alla de elever och studenter som går på Flyinges ledande universitets-, gymnasie- och yrkeshögskoleutbildningar. Med Crafoordhallen är Flyinge en ridanläggning i världsklass.
Crafoordhallen har verkligen varit den tillgång för Flyinge som tanken var vid invigningen 2005. Här har riksanläggningens personal, elever och studenter kunnat utvecklas utan att behöva kompromissa om tid och utrymme. Här har nationella- och internationella evenemang inom hoppning, dressyr, voltige, inomhusfälttävlan samt Islandshäst genomförts. Crafoordhallen har bidragit till den expansiva och progressiva inriktning för att utveckla kunskap, hästar och människor som Riksanläggningen Flyinge tillsammans med systeranläggningen Ridskolan Strömsholm har som målsättning. Det blev därför ett hårt slag mot verksamheten när man upptäckte allvarliga fel i takkonstruktionen och byggnaden fick skyddsstängas sommaren 2020. I två års tid har ledningen för Flyinge arbetat för att utreda renoveringsbehovet och hitta nya lösningar för återuppbyggnaden samt finna möjligheter att finansiera reparationerna.
Crafoordska stiftelsen finansierar reparationerna
Crafoordska stiftelsen har med sin generösa donation om 9 miljoner kronor räddat inte bara detta unika ridhus, utan även gett Riksanläggningen Flyinge fortsatta möjligheter att driva strategin att vara ett ledande kompetenscenter för svensk och internationell hästnäring. Hjärtat i verksamheten är alltid hästarna och de människor som driver anläggningen. Engagemang, kompetens och omsorg om Hästen står alltid i centrum. Fastigheterna på Flyinge Kungsgård är den ryggrad som bär upp hela verksamheten. Utan fungerande stallar, ridhus, hagar, ridbanor, ekonomibyggnader, utbildningslokaler, kontor eller publika lokaler för alla besökare så klarar inte Riksanläggningen Flyinge sitt uppdrag. Det är mot den bakgrunden som Crafoordska stiftelsens insats för att reparera Crafoordhallen ska ses. Som en bärande del i den nyligen upprättade Strategin mot 2030 för Riksanläggningarna Flyinge och Ridskolan Strömsholm.
Kunskapsnav för hästnäringen
Flyinge etablerades 1661 då kronan inrättade ett stuteri här efter freden i Roskilde. Sedan dess har Flyinges betydelse för svensk hästnäring varit betydande. Från 2015 drivs Flyinge organisatoriskt tillsammans med Ridskolan Strömsholm för en samlad insats att vara, inte bara historiskt utan även i framtiden, ett progressivt kunskapsnav för samlad hästkunskap och förädlad ridkonst. Uppdraget från ägarna av Flyinge AB och Ridskolan Strömsholm AB är att anläggningarna tillsammans ska vara unika kompetenscenter som erbjuder verksamhet med fokus på utbildning, sport och forskning för att bidra till en långsiktigt hållbar utveckling av den svenska ridsporten, hästaveln och hästnäringen. Flyinge har den specifika inriktningen på utbildning av människor som ska förädla hästar samt kompetens och erbjudanden inom avel och uppfödning. Systeranläggningen Ridskolan Strömsholms inriktning är utbildningar med fokus på pedagogik, ridskola och sport tillsammans med talang- och elitutveckling.
Riksanläggningarna följer samhällets förändring och när vårt samhälle är i ständig förändring så gäller det att följa med. Ambitionen är att vara en drivande faktor för förändring. Vi befinner oss i en stark digitaliseringsfas präglad av nätverksstrukturer och nya former för organisering och värdeskapande. Detta i sin tur betyder förändrade krav på verksamheten och, inte minst, ändrade värderingar. Coronapandemin har skyndat på den redan påbörjade digitala förändringen. Över tid har även synen på djur och djurhållning förändrats radikalt. Det påverkar hästhållningen och utbildningen av framtidens yrkesverksamma inom hästnäringen. Dagens unga har högre krav generellt och likaså gäller det kraven på häst- och stallmiljön, något som driver utveckling inom ledarskap och arbetsmiljöfrågor. Hästnäringen behöver hålla ihop helheten mitt i utvecklingen, från hästen som fritidsintresse till elitverksamhet. Bredd och spets, fritids- och elitverksamhet, alltid med hästens välfärd i centrum.
Den flerhundraåriga kulturhistoriken kring Riksanläggningarna Flyinge och Ridskolan Strömsholm, den kompetens som finns samlad här, ger en unik möjlighet att verkligen vara det kunskapscenter som krävs i en föränderlig tid. Kopplingen till Sveriges Lantbruksuniversitet via Hippologprogrammet och de gymnasie-, yrkeshögskole- och folkhögskoleutbildningar som drivs på anläggningarna ger en bred bas för både utbildning och forskning mot framtidens målsättningar.
Utbildning i fokus vid Riksanläggningen Flyinge
Riksanläggningarna Flyinge och Ridskolan Strömsholm förser hela hästnäringen med kompetens och har en viktig funktion för att näringen ska kunna utvecklas genom de välutbildade personer som kommer ut i yrkeslivet. Flyinge erbjuder följande utbildningar just nu (ej inkluderat alla de kortkurser, clinics och föreläsningar som ingår i den löpande verksamneten):
- Hippologprogrammet, ett treårigt kandidat- och yrkesprogram med Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) som huvudman. På Flyinge är det Hippologprogrammet med ridhästinriktning som gäller. Här fördjupar sig studenterna teoretiskt inom ämnen som hästens biologi, pedagogik, ledarskap, företagsekonomi och ridlära. Under tre år blir det också praktisk träning i ridning, körning, unghäst och hästhantering. Det första året är det studier vid Flyinge och följande år fortsätter utbildningen på Strömsholm. Utexaminerade ridhästhippologer arbetar exempelvis som ridlärare, gymnasielärare, ridskolechefer, hästutbildare, stallchefer, tränare, organisatörer, administratörer, rådgivare mm. Många är egna företagare och entreprenörer inom hästnäringen.
- Hovslagarutbildningen är en treårig yrkeshögskoleutbildning med övergripande mål att man efter examen har de praktiska och teoretiska kunskaperna för att verka yrkesmässigt som av Jordbruksverket godkänd hovslagare. Flyinge är huvudman för Riksanläggningarnas Hovslagarutbildning som finns på Flyinge, Strömsholm och Wången. Riksanläggningarna erbjuder även en ettårig tilläggsutbildning som kompetensutveckling för redan yrkesverksamma hovslagare. Hovslagaryrket växer och efterfrågan på hovslagarkompetens är stor.
- Beridarprogrammet är för den som vill arbeta professionellt med att utbilda, träna, tävla och matcha hästar i olika åldrar. Det är en treårig yrkeshögskoleutbildning som ger en heltäckande utbildning i att utveckla hästar från inridning via matchning mot unghästchampionat till att ta fram mer färdiga tävlingshästar.
- Flyinge Hästsportgymnasium är en riksrekryterande utbildning som sedan 2019 har en helt ny inriktning på drift och skötsel av hästsportanläggningar. Detta är en oerhört efterfrågad kompetens i dagens snabbt växande hästnäring och arbetsmöjligheterna är många för dessa studenter.
- Hippologigymnasiet är ett samarbete med Polhemsskolan i Lund. Ett Naturvetenskapligt program med häst på schemat. En unik utbildning som bara finns på Flyinge och som passar de elever som har höga studieambitioner och vill kombinera det med häst och hästkunskap.
Forskning och utveckling
Hästnäringens tre riksanläggningar Flyinge, Strömsholm och Wången har en gemensam policy för forskning och utveckling (FoU) som har fastställts av styrelsen för Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS). Policyn omfattar vision, mål, fokusområden, gemensamma strategier och kunskapsspridning. Genom universitetsutbildningen Hippologprogrammet har Flyinge och Strömsholm ett nära samarbete med SLU. Verksamheten drivs i form av forsknings- och utvecklingsprojekt samt genom hippologstudenternas examensarbeten. Samarbeten med andra lärosäten såsom Karlstad Universitet, GIH, Göteborgs Universitet, Chalmers Tekniska Högskola och Malmö Högskola sker också kontinuerligt. FoU är centralt för hela hästnäringens framtid och därmed en kärnverksamhet för riksanläggningarna.
Strategi mot 2030
Framtidsvisionen för Flyinge och Ridskolan Strömsholm är att vara “Swedish Equestrian Centers of Excellence”. Här utvecklas kunskap, hästar och människor. Med det säger vi att Riksanläggningarna som kunskapsbolag ska vara ledande i Europa inom hästutveckling, forskning och ridkonst. Det är en stor vision och samtidigt en högst reell och uppnåelig sådan. Fyra strategiska målbilder ska ta riksanläggningarna vidare:
- Nav för excellence. Riksanläggningarna är attraktiva platser och nav för ridkonst, utbildning och träning på högsta nivå, där vi utvecklar kunskap, hästar och människor. Flyinge och Ridskolan Strömsholm är en stark samlande kraft inom hästnäringen och ridsporten.
- Framstående internationell position. Flyinge och Ridskolan Strömsholm attraherar internationella studenter och har upparbetade samarbeten med de främsta i världen. Genom att ha en internationell position är vi ledande i Sverige.
- Kunskapsledare för hästnäringen. Flyinge och Ridskolan Strömsholm har initiativet och tar i samarbete med andra utvecklingen av kunskap och ridkonst till nya nivåer. Forskning och utveckling omsätts i praktiken.
- Ledande i hållbar hästhållning. Flyinge och Ridskolan Strömsholm är proaktiva och ledande i frågor om hållbar hästhållning och hästens välbefinnande. Flyinge bidrar till svensk avel genom sin kompetens som utvecklare av hållbara hästar.
De strategiska målbilderna är satta med sikte på 2030. Under de åtta år som vi har till 2030 konkretiseras arbetet genom strategier om arbete med hållbar hästhållning – hästvälfärd, anläggningarnas ekonomiska robusthet, att ta kunskapsarbetet till nästa nivå, driva innovation för framtiden och skapa långsiktiga strategiska samarbeten som stödjer hästnäringens utveckling. Allt detta behöver göras öppet och transparent, genom ökad digitalisering, kommunikation och tillgängliggörande – både nationellt och internationellt.
En verksamhet med ett historiskt perspektiv som driver och leder hästnäringens utveckling in i framtiden, det är Flyinge Kungsgårds roll, då som nu.
Text: Cecilia Brissman och Christina Rosell
