Efter tio års planering är det klart. AF-borgen i Lund har genomgått den största renoveringen sedan 1950-talet. Projektet har varit möjligt tack vare donationer från stiftelser och näringsliv. Crafoordska stiftelsen har donerat 12 miljoner kronor.
– Vi är otroligt glada att så många har förstått vad huset tillför Lund. Nu kan borgen fortsätta att vara den självklara mötesplatsen för stadens studenter, säger vd Stina Åkesson.

Med tinnar och torn sträcker sig den röda tegelbyggnaden mot himlen i parken Lundagård. AF-borgen, som ligger mitt i centrala Lund, är svår att missa. Huset har varit ett kärt hem åt stadens studenter sedan det stod klart år 1851. När borgen byggdes var tanken att huset skulle rymma universitetets samtliga studenter, som då var runt 500. I dag rör sig en kvarts miljon människor i lokalerna under ett år. Antalet studenter har ökat men syftet är fortfarande detsamma. Borgen ska vara en samlingspunkt för studenter och en plats för social och kulturell verksamhet. Huset rymmer fest- och samlingssalar, ett 40-tal föreningskontor, Tegnérs Matsalar samt scener, café och studieplatser. 70 föreningar får hyressubventioner för sina tillfälliga verksamheter, som fester eller föredrag. Privatpersoner och företag kan också hyra lokaler för att arrangera konferenser och bröllop.
– Sjuttio procent av Lunds studenter väljer att utbilda sig i staden just på grund av det attraktiva studentlivet. Det är verksamheterna i borgen, på kårer och nationer som gör Lund till den stad det är i dag, säger Stina Åkesson, vd för AF-borgen AB.

Sångsalen, där hon själv hade sin 40-årsfest. Foto: Frida Bank
Förbereder studenterna för yrkeslivet
Studentlivet i Lund kanske förknippas med en hel del fest, men det handlar om så mycket mer menar Stina Åkesson. Akademiska Föreningen har runt 22 000 medlemmar. Den ideella föreningen tillhandahåller stödfunktioner och lokaler som gör det möjligt för de egna utskotten och studentföreningar att utveckla och driva olika verksamheter. Bland AF:s egna utskott i borgen finns till exempel Boel- och Lundaspexarna, Studentafton som bjuder in världskända personer till föreläsningskvällar och Radio AF. I huset finns också en rad studentföreningar som sysslar med allt från debatter till extremsport.
– Genom föreningarna lär sig studenterna att ta initiativ, organisera och hur de fungerar i olika sammanhang. Det handlar om passion, engagemang och att hitta sin grej. De får en fantastisk utbildning på universitetet och via studentlivet vässar de sina talanger. De förbereds för yrkeslivet och det har hela regionen nytta av.
Stina talar av egen erfarenhet. När hon läste i Lund var hon medlem i Radio AF. Hon ville bli journalist men engagemanget i utskottet fick henne att tänka om.
– Jag var stationschef och insåg ganska snabbt att jag mer var en person som organiserade verksamheten och såg till att saker hände. Så jag blev ingenjör istället. Tack vare studentlivet insåg jag vad jag hade för egenskaper. Hade jag inte fått testa på olika roller hade jag kanske inte upptäckt detta förrän en bra bit in i mitt arbetsliv.
Drivs utan vinstintresse
AF-borgen
har renoverats och byggts till flera gånger sedan 1851. Från början fanns det
en innergård som var omsluten av flera mindre byggnader. De har under åren
byggts ihop, vilket innebär att det i dag finns ett virrvarr av gångar och
mindre trappor i huset.
– Det tar fram den barnsliga sidan hos
en, barnet som gillar att gå runt i labyrinter. Det är en del av charmen med
borgen men det är inte så praktiskt, säger Stina.
En större renovering gjordes på
1950-talet, då stora delar av den invändiga, södra sidan av huset revs och
byggdes om. För tio år sedan stod det klart att huset på nytt behövde en
genomgripande renovering för att möta dagens krav från studenter och
myndigheter. Under senare år har dessutom antalet verksamheter som huserar i
borgen ökat och bokningarna fördubblats.
– Det blir ett enormt slitage och det
var mycket under huden som behövde fixas.
Vi ville samla ihop allt i ett stort renoveringsprojekt som verkligen
gör skillnad, säger Stina.
För några år sedan bjöd AF in
studenter till workshops för att samla idéer och önskemål om framtidens borg.
2016 fanns en klar bild av vilka behov som fanns, men att genomföra projektet
skulle bli en utmaning. Borgen ägs av AF Borgen AB som drivs utan
vinstintresse. Det innebär att de inte kan vända sig till banken för att ta ett
lån som kan bekosta renoveringen. AF-borgens intäkter kommer i första hand från
uthyrningen av lokaler och studenternas terminsräkningar. Ungefär 60 procent av
medlemsavgiften i Akademiska Föreningen går tillbaka till studenterna i form av
hyresstöd.
– Vi har inte en helt marknadsmässig
modell eftersom vi måste ha en hyresnivå som studenterna klarar av. Att borgen
drivs utan vinstintresse gör att det uppstod en lite speciell situation när vi
behövde pengar för att renovera huset.
AF fick förlita sig på donationer för
att projektet skulle bli verklighet. Det skulle visa sig att intresset för att
stötta borgen överträffade alla förväntningar.
I slutet av 2018 var finansieringen i hamn. Stiftelser och Lunds näringsliv skänkte miljontals kronor till projektet, som beräknades kosta 80 miljoner kronor. Lunds kommun gick också in med ett lån på sex miljoner kronor.
– Det är helt fantastiskt. Det finns inget projekt här omkring som har fått ett så stort ekonomiskt stöd. Jag får gåshud bara av tanken. Vi är otroligt glada att så många har förstått vad huset tillför Lund. Vår tacksamhet går inte att beskriva.

Ökad tillgänglighet och flexibilitet
Våren 2019 påbörjades ombyggnadsprojektet. En viktig punkt var att bygga en ny stor hiss med ingång från markplan på baksidan av borgen.
– Tanken på hissen dök upp tidigt. Det finns ett stort behov av att kunna flytta varor och inventarier på ett smidigt sätt. Tidigare har både varor och gäster kommit in från samma håll, gärna samtidigt. Det innebar att alla grejer hamnade i foajén innan de forslades vidare upp i huset via en väldigt liten hiss. Det har varit ett stort problem länge. Den nya hissen kommer att underlätta för alla.
En ny scen har byggts på bottenplan med plats för 130 personer i publiken. Scenen har fått en egen foajé och bakutrymmen och det har anlagts en ny uteplats mot Lundagård.
Det har också funnits ett stort behov av flexibla lokaler som kan anpassas efter olika användningsområden, och att kunna anordna flera evenemang samtidigt utan att de stör varandra. Det har lösts genom att en ny trappa förbinder Stora salen med lokalen Athen på bottenvåningen. Stora tillställningar kan nu inledas i Athen och senare fortsätta till bords i Stora salen.
– Vi kan separera olika sällskap eller integrera olika utrymmen med varandra. På så sätt kan vi också se till att serveringen fungerar till alla lokaler, oberoende av hur evenemanget är uppdelat i olika salar.


I samband med renoveringen har 20 toaletter renoverats eller byggts nya. AF-borgen har fått en större garderob, ventilationssystemet har förbättrats och ett nytt sprinklersystem har installerats.
– Vi optimerar huset så att det fungerar för dagens och framtidens verksamhet. Vår vardag kommer att bli mycket enklare och det blir bättre för studenterna och alla andra som vistas i lokalerna.
Ökad tillgänglighet har också varit en viktig fråga. Nu finns det tre tillgängliga toaletter i olika delar av huset och teleslingor har installerats i flera salar. Dessutom gör den nya hissen det lättare för alla att ta sig fram i huset.
– Tidigare har den tyvärr ofta blockerats av transporter och material, men nu kommer man lättare kunna komma åt en hiss när man behöver det. Arbetet har skett etappvis under året. Det har varit en logistisk utmaning eftersom den vanliga verksamheten i stort sett pågått som vanligt under tiden. Några föreningar har fått flytta till andra lokaler och både möbler, arkiv, konst och andra inventarier har packats ner och förvarats.
– Det har varit en del överraskningar på vägen men jag är glad och tacksam för den förståelse vi har mött från våra hyresgäster. Det har brummat och bankats och strömmen har brutits vid olämpliga tillfällen, men det är sådant som händer.
Kampanjen #backaborgen
Donationerna täcker hela ombyggnaden och renoveringen. För att även kunna förnya möblemang och scenutrustning har studenterna inlett en egen kampanj under namnet #backaborgen. Det innebär att vem som helst kan stötta projektet med valfri summa. I skrivande stund har ungefär en miljon kronor kommit in den vägen.
En stor del av lokalerna i AF-borgen är uppkallade efter betydelsefulla personer i husets historia. Ett exempel är Zetterwallska rummet, efter arkitekten Helgo Zettervall. Ett annat är Kerstins rum, en hyllning till Kerstin Törnqvist som arbetade i huset i 47 år.
– När hon gick i pension ville vi tacka henne på ett bra sätt. Det hör inte till vanligheterna att man kan få ett rum uppkallat efter sig. Namntraditionen fortsätter nu genom kampanjen #backaborgen.
– Man kan köpa sig en toalett och få den uppkallad efter sig. Det kanske blir Åkessons dass eller liknande. Vi tycker att det är roligt, det är flera personer som har slagit till.
Många minnen och känslor
Att borgen engagerar många är för att huset har blivit en symbol för staden och Lunds universitet, menar Stina Åkesson. – Borgen är en plats som väldigt många har känslor för och minnen från. De själva eller närstående har befunnit sig här under olika perioder i livet och verksamheterna i borgen har hjälpt dem att utvecklas som människor. Det är vi otroligt stolta över.
Text: Frida Bank