Åhuslägret är en plats där unga människor, oavsett funktionsvariation, får uppleva att de kan betyda något för andra. På ett fyra veckor långt sommarläger får ungdomar, hälften med intellektuell funktionsnedsättning och hälften utan, leva tätt tillsammans och bygga en gemenskap. Det är en upplevelse som förändrar en för livet.
Föreningen Åhuslägrets scoutkonfirmationsläger startade redan 1968. Då som nu var tanken att bryta igenom den segregation som finns mellan människor med och utan funktionsnedsättning i samhället. Vi vill ge unga människor en erfarenhet av en inkluderande gemenskap, där alla får vara den de är, där alla behövs och kan bidra, där alla är efterlängtade och där det finns en tilltro till vars och ens förmåga att växa som människa.
Olikhet ger glädje
Vi som jobbar med Åhuslägret drivs av en övertygelse att människor som är olika har mycket att ge varandra och kan ha oerhört roligt tillsammans. Samtidigt byggs människors vardag ofta upp på att vi är med dem som är lika oss själva. Unga människor behöver erfarenheter av att det kan vara på ett annat sätt, upplevelser som skapar en grundläggande nyfikenhet gentemot det som är annorlunda och en tilltro till den egna förmågan att fungera med andra.
Att skapa en sådan erfarenhet är Åhuslägrets syfte och utmaning. Vi tar emot cirka 40 nya femtonåringar varje sommar, en stor och brokig grupp där var och en har sina gåvor och utmaningar. I en trygg miljö med en tydlig struktur och ständig uppbackning från vuxna får ungdomarna kasta sig ut i det stora äventyret att lära känna och förstå varandra, och utmaningen att klara sig utan sina föräldrar en hel månad.

Alltid två och två
För att detta ska gå har vi på Åhuslägret utvecklat en särskild metod som går ut på att ungdomarna gör allting två och två: en med och en utan funktionsnedsättning jobbar alltid tillsammans. Hela dagarna är fyllda av organiserade aktiviteter, så att det alltid finns något att göra tillsammans, en uppgift att ta sig an eller en händelse att uppleva med varandra. På det sättet får ungdomarna möjlighet att bit för bit upptäcka varandra, se styrkor och svagheter, ge och ta emot hjälp, uppmuntran och glädje. Oavsett vad vi gör finns det alltid stöd att få från lägrets ledare. Det är unga vuxna som har lång erfarenhet av vår verksamhet och av människor med olika behov. Ledarna vägleder ungdomarna i sökandet efter bra sätt att vara med varandra och vägar att kommunicera. De ger omsorg till dem som behöver det, stöder och uppmuntrar, löser konflikter och problem och finns alltid till hands. De väcker ungdomarna varje morgon och nattar dem varje kväll, och leder däremellan aktiviteter och samtal och mycket annat.


Åhuslägret är en fartfylld och intensiv upplevelse. Musiken är ett viktigt verktyg, vi sjunger och spelar vid alla möjliga tillfällen. Vi spelar teater, lär oss hantverk som batik och tennarbete, badar och sportar, är ute i tallskogen och vid havet. Vi åker ut på flera dagars scoutläger, bor i tält och lagar mat på gasol och sitter vid lägerelden och myser. Vi skrattar och skämtar väldigt mycket, åt allt och ingenting. Man kan säga att vår främsta strategi helt enkelt är att ha väldigt kul ihop. Vi har allvarliga samtal om livet, lugna kvällar i kyrkan med stämningsfull musik och massor av ljus, och många kramar. Dagarna är späckade av upplevelser, och genom dem kommer ungdomarna hela tiden närmare varandra. De delar glädjeämnen och svårigheter, de får inblick i varandras livssituation och deras förståelse växer.

En kristen människosyn i praktiken
Åhuslägret är ett konfirmationsläger, och det betyder att vi ser det som vår uppgift att med hjälp av bibelns berättelser och den kristna traditionen och riterna hjälpa ungdomarna att i ord och handling bearbeta livets stora frågor: Är kärlek starkare än hat? Vem är jag – är jag viktig? Hur kan vi människor leva på ett ansvarsfullt sätt mot varandra och skapelsen? Finns Gud? Vem är Jesus och vad kan kristen tro och etik ha att säga oss människor? På lägret pratar vi om alla dessa saker, vi sjunger om dem och dramatiserar dem. Men kanske viktigast: vi lever på ett sätt med varandra som i sig självt bearbetar frågorna om varje människas unika värde, om livets mening och människans kallelse, om att leva i tillit till kärlek och förlåtelse, om att ta emot hopp och livsmod av Gud och varandra. När vi berättar att Jesus sagt ”allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det ska ni också göra för dem”, så är det inte bara ord, utan något ungdomarna upplever just då. En aspekt av att konfirmeras är också att bli vuxen, att bli en egen person, självständig utifrån sina förutsättningar. För många av ungdomarna är detta första gången de står på egna ben, utan stöd av sin familj, och det stärker självkänslan.
Att vara behövd
Många tänker att ungdomarna utan funktionsnedsättning hjälper ungdomarna med funktionsnedsättning, och det gör de också. Men på Åhuslägret är det svårt att säga vem som får mest hjälp av vem. Ungdomarna hjälper varandra med det mest prosaiska och med det avgrundsdjupa – med att hitta till toaletten och att knyta skorna, med att hitta över tröskeln till känslorna och att våga berätta att man känner sig ensam ibland. Många gånger handlar det inte så mycket om att ge eller ta emot hjälp, snarare om att när vi gör saker tillsammans, då blir det som tidigare verkade omöjligt plötsligt möjligt.
Ungdomar idag lever ofta i ett hårt och fördömande samtalsklimat, där minsta avvikelse från idealen upplevs som ett stort problem och där det är lätt att misslyckas. På Åhuslägret vill vi visa på ett annat sätt att vara, där mänsklig variation är en självklarhet och en rikedom, och där vi gläder oss åt varandras helt olika förmågor. Att leva så tätt ihop med människor som är mycket olika en själv är såklart en utmaning, ofta blir något fel eller tokigt, och vi får bit för bit lära känna varandra bättre. Många av ungdomarna uttrycker att deras viktigaste erfarenhet var att på Åhuslägret får man vara som man är och känner sig uppskattad just sådan, därför vågar man öppna sig för andra. På Åhuslägret är det okej att göra fel, man får alltid en ny chans och man kan skratta tillsammans när något blir lite knasigt. Många föräldrar berättar också för oss hur de efter lägermånaden fått hem en ungdom som plötsligt med tillförsikt ger sig ut i nya sammanhang, som för första gången har vänner som ringer, eller som börjat ta ansvar för andra.


Förändra världen – en människa i taget
För många gör Åhuslägret en bestående skillnad i livet. Åhuslägret är på många sätt unikt i att det skapar vänskapsband mellan ungdomar på grundskolan och särskolan. Även om personer med funktionsnedsättning numera finns i samma skolor och bostadsområden som andra, finns många fördomar och osynliga murar kvar som skapar en social isolering från resten av samhället. Efter lägret arbetar vi med att hjälpa ungdomarna att hålla kvar i sina erfarenheter och relationer. Därför finns All Saints Club, en ungdomsverksamhet i Lund där ungdomarna kan träffas en kväll i veckan och åka på läger en helg varje termin. Där kan de fortsätta umgås lika blandat som på lägret, och där kan även den som inte klarar att ta initiativ till samvaro vara del av gemenskapen. En del ungdomar hänger kvar i verksamheten genom hela tonåren och blir så småningom engagerade som ledare. För många påverkar lägret människosyn och värderingar resten av livet. Eftersom lägret funnits i över 50 år vet vi att lägret fått påverka yrkesval och engagemang långt in i vuxenlivet.



Det verkligt betydelsefulla med Åhuslägret är det som händer mellan ungdomarna, hur det glittrar till mellan dem när de delar ett skämt som ingen annan förstår, när någon får en kram och ett uppmuntrande ord just när det behövdes, eller när de tillsammans klarar något de inte trodde var möjligt. Det är vårt syfte – att ungdomarna genom samvaron med varandra ska bli bekräftade, upprättade, få känna att de duger och att de kan göra skillnad. Men för att detta ska kunna hända behövs en stor organisation och mycket resurser som gör det möjligt.
Resurser som gör skillnad
Att vara en hel månad på läger är kostsamt – men vi behöver vara länge tillsammans för att göra erfarenheter som går på djupet. På lägret bor fyra ungdomar tillsammans på varje rum, och varje rum har en ledare som tar särskilt ansvar för just de ungdomarna. Lägret behöver därför ledare som är kunniga, mogna och trygga. Ledarna är unga vuxna i 20-25 årsåldern som är beredda att lägga större delen av sin sommar och mycket ideell tid under året på att ge ungdomarna allt de behöver. Dessutom kräver lägret förarbete. Under ett helt år innan lägret har vi förträffar och hembesök för att ungdomarna ska känna sig trygga nog att komma till lägret. Inte minst i familjer med funktionsnedsättning är det viktigt med förberedelse, att bygga upp tillit och överföra kunskap om ungdomarnas behov.
Crafoordska stiftelsen har ända sedan 1984, i snart 40 år, möjliggjort vårt arbete genom bidrag till omkostnader för ledarstaben. Utan ledarna är lägret inte möjligt att genomföra – de vägleder ungdomarna i alla lägen, och skapar både trygghet och lagom stora utmaningar. Crafoordska stiftelsen har också gett bidrag till familjers omkostnader med lägret. På så sätt har familjer kunnat få stöd med både lägeravgift och andra omkostnader med lägret, vare sig det är gummistövlar eller något annat som behövs. Föreningen Åhuslägret finansierar stora delar av kostnaderna för lägret med stiftelsemedel, och ungdomarna får i varierande grad bidrag till kost och logi på lägret från sin hemförsamling i Svenska kyrkan. Men för en del familjer är den resterande lägeravgiften ändå svår att betala. Tack vare Crafoordska stiftelsen behöver det inte vara en ekonomisk fråga om man kan delta i lägret eller inte.
Varje år får vi en ny kull ungdomar till lägret. Det är vår uppgift att se till att de reser därifrån med erfarenheter av glädje och gemenskap, av att vara sedda och behövda. Varje år rymmer också sina egna utmaningar och svårigheter. Att vi fått åtnjuta ett så troget stöd under så många år från Crafoordska stiftelsen är därför en stor trygghet och glädje!
Lund december 2021
Teresa Callewaert, lägerpräst och verksamhetsansvarig