Emily Baird, Från insekter till robotar

5 april 2017

Hur kan insekter med sina pyttesmå hjärnor flyga snabbt i en skog utan att krocka med grenar, växter och andra små djur? Och kan svaret flyttas över till flygande robotar, t ex drönare, och göra dem ännu mindre med betydligt högre prestanda ? Det vill Emily Baird från Australien försöka komma underfund med i sin forskning ”From flies to Robots: How Miniature Brains Navigate Through Complex Environments.”.

emily_bairdEmily doktorerade för tio år sedan i Canberra på ”Synstyrd flygkontroll hos bin” och flyttade sedan via Tyskland till Sverige.

”Det är ganska unikt att man via forskningsbidrag från Crafoordska stiftelsen kan finansiera grundforskning. På de flesta andra håll utomlands vill stiftelser oftast hellre stödja tillämpad forskning. Men jag har så klart en idé om vad min forskning skulle kunna leda till – men som i all grundforskning kan den ju leda till vad som helst som vi inte vet idag.”, säger hon.

Emily hoppas att hennes forskning som bedrivs på Biologicentrum i Lund ska ge svar på hur så småhjärnor kan anpassa sig så snabbt, exempelvis när en insekt flyger ut ur en mörk skog i dagsljus. Även människor med våra stora hjärnor har ibland svårt att snabbt ställa om.

Fördelen är att små insekter är lättare att studera och förstå sambanden, hur sensorisk input blir till motorisk output. Dessutom finns det obegränsad tillgång till dem och etiska regler för djurförsök gäller inte insekter. På ryggradsdjur med deras komplexa hjärnor skulle vara betydligt svårare.

Emily har ett nätverk av samarbetspartner runt sig med matematiker, ingenjörer och biologer. De studerar bin som flyger i tunnlar som är två meter långa, hur insekter agerar när tunnlarna blir bredare och smalare. Med röntgen studeras deras ögon och hjärnor. Ett bi har t ex fem ögon och kan se hela omgivningen medan det flyger, människan måste röra på ögon och huvud.

Nu hoppas Emily att MAX IV de närmaste åren skaffar just den apparatur som behövs så att forskarlaget kan utföra fortsatta studier i Sverige istället för som idag i Storbritannien.

Text: Henric Borgström

Dela: